Рус. Հայ.
ՕԳՏԱԿԱՐ ԽՈՐՀՈՒՐԴՆԵՐ

10 մթերք, որոնք ախորժակ են բացում

05.11.2021

Թվում է, թե հենց նոր եք ճաշել, բայց կես ժամ հետո կրկին ուզում եք ուտել: Դա նշանակում է, որ սխալ եք սնվել: Նույնիսկ, եթե սնունդը ձեզ հագեցնող է թվում, դա չի նշանակում, որ երկար ժամանակով կշտացել եք։

Սննդի խնդիրն առաջին հերթին քաղցը հագեցնելն է։ Բայց կան մի շարք մթերքներ, որոնք ավելի լավ կլինի հեռու պահել ձեր ափսեից․ դրանցից հետո, եթե ձեզ անգամ կուշտ զգաք, ապա ոչ՝ երկար։

Այս երեւույթի բացատրությունը կարելի է գտնել, եթե հասկանանք ինքնին հագեցվածության մեխանիզմը: Սոված մարդու մոտ արյան մեջ շաքարի մակարդակը մի փոքր ցածր է։ Եթե դուք օգտագործում եք ցածր գլիկեմիկ ինդեքսով սնունդ, ապա շաքարը բարձրանում է աստիճանաբար։ Եթե ինդեքսը բարձր է, այսպես կոչված, արագ ածխաջրերը, ապա շաքարը կտրուկ բարձրանում է, բայց նաեւ կտրուկ իջնում։ Սա նշանակում է, որ շուտով նորից ուտելու ցանկություն կունենաք։ Այս պարագայում նիհարելու մասին արդեն խոսք չկա, հակառակը՝ ավելորդ կիլոգրամներ են հավաքվում։

Սուշի

Կարծում եք, այս մթերքն ավելի դիետի՞կ է, քան պիցան: Հիասթափեցնենք։ Սուշին 70%-ով սպիտակ բրինձ է: Դրա գլիկեմիկ ինդեքսը 90 է, ինչը շատ բարձր է։ Այո, դուք արագ կկշտանաք, բրինձն ինքնին զանգվածեղ է և հագեցնող։ Բայց շուտով նորից քաղց կզգաք։ Եթե իսկապես այդքան սիրում եք ճապոնական խոհանոց, պատվիրեք սաշիմի կամ միսո ապուր։ Դրանք հարուստ են սպիտակուցներով, որոնք, իսկապես, հագեցնում են, այլ ոչ թե տպավորություն ստեղծում:

Մրգային հյութ

600x400

Ամենաբարձր ինդեքսն, իհարկե, ունեն փաթեթավորված հյութերը։ Եթե նույնիսկ գրված է, որ դրանք առանց շաքարի են, ապա գրեթե հաստատ այնտեղ դա պարունակվում է։ Բայց անգամ ամեն թարմ քամածը չէ, որ օգտակար է։ Եթե դուք այն զտում եք մինչև միայն հեղուկ մնա, ապա թողնում եք միայն շաքար: Չէ՞ որ բոլոր օգտակար սննդանյութերը պարունակում են մանրաթելերի մեջ: Դիետոլոգները խորհուրդ են տալիս հյութեր պատրաստել խյուսով, իսկ ավելի լավ է՝ առանց շաքարի կոմպոտներ պատրաստել, որպեսզի ծամելու բան լինի՝ այս գործընթացը նույնպես նպաստում է հագեցվածությանը։

Կարտոֆիլ

Ինչ ձևով էլ եփեք՝ ֆրի, պյուրե, պարզապես խաշած, գլիկեմիկ ինդեքսը ոչ մի տեղ չի կորի՝ սկսած 65-ից (կեղևով կարտոֆիլը) և ավելի բարձր։ ԿԿշտանաք արագ, կսովածանաք, շատ ավելի շուտ։

Սպիտակ հաց

Այն պատրաստվում է զտված ալյուրից, ինչը նշանակում է, որ դրա գլիկեմիկ ինդեքսը գերազանցում է սահմանը՝ 100 միավոր: Իհարկե, դա չի նշանակում, որ այն ընդհանրապես չի կարելի ուտել։ Բայց ավելի լավ է փոխարինել հացով, որը հարուստ է մանրաթելերով՝ տարեկան, ամբողջական հացահիկեղեն կամ թեփ:

Համբուրգեր

600x400

Թվում է, շատ լավ հագեցնող սնունդ է: Բայց գաղտնիքը սոուսների և ծանր մսի մեջ է, ինչպես նաև՝ հացի: Այս ամենը գումարային «արագ ածխաջրերի» հարուտ փունջ է, և շուտով դուք կցանկանաք ևս մի քանի այդպիսի բուրգեր ուտել: Ավելի լավ է դրանք ինքներդ պատրաստեք տանը՝ տավարի միսը փոխարինեք թռչնամսով, ավելի շատ բանջարեղեն դրեք, սպիտակ հացի փոխարեն, վերցրեք տարեկանի կամ հացահատիկային, ինչպես նաև՝ բացառեք քաղցր սոուսները։

Ալկոհոլ

Նախ, խմելու ժամանակ միշտ խորտիկ էլ առկա: Սա արդեն իսկ լավ չէ կազմվածքի համար: Երկրորդ՝ ալկոհոլը նվազեցնում է գլիկոգենի մակարդակը և բարձրացնում շաքարինը, որն արագ կիջնի, և դուք նորից քաղց կզգաք։ Հիշեք, որ դուք սովորաբար շատ ավելի շատ եք ուտում, եթե սնվելիս ալկոհոլային խմիչքներ եք օգտագործում: Ի դեպ, ամենաբարձր գլիկեմիկ ինդեքսն ունի գարեջուրը։

Թթու

Խոսքն այստեղ նույնիսկ շաքարի մասին չէ, այլ համեմունքների առատության: Մարինացված վարունգ, թթու կաղամբ․ այս ամենն ակտիվացնում է մարսողական համակարգը և մեծացնում ստամոքսահյութի արտադրությունը՝ բացելով ախորժակը։ Այնպես որ, սա ընդամենը խորտիկ է՝ հիմնական ճաշից առաջ:

Մյուսլի

600x400

Այս մթերքը սխալմամբ համարվում է դիետիկ: Բայց փաստն այն է, որ հացահատիկները շատ բարձր ջերմաստիճանի դեպքում վերածվում են փաթիլների, և դրանց սննդային արժեքը պարզապես սպառվում է: Ի դեպ, մյուսլիի գլիկեմիկ ինդեքսը 80 է, այսինքն՝ նման նախաճաշից հետո նորից ուտել կցանկանաք։ Ի դեպ, սա վերաբերում է բոլոր չոր նախաճաշներին։ Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս դրանք փոխարինել վարսակի փաթիլներով կամ թեփով, դրանց կարելի է թարմ մրգեր ավելացնել։

Կարագը և խոզի միսը

Այս բացահայտումը վերջերս են արել Նեապոլի Ֆրեդերիկ II համալսարանի գիտնականները: Նրանք պարզել են, որ հագեցած ճարպերն ազդում են հիպոթալամուսի՝ քաղցի և հագեցվածության համար պատասխանատու գեղձի վրա: Դրա վրա հատկապես ակտիվ ազդում են խոզի ճարպն ու կարագը։ Այսինքն՝ մարդիկ, ովքեր պարբերաբար խոզի միս են ուտում և կարագ օգտագործում, ավելի հաճախ են ուտում, և նրանց համար ավելի դժվար է վերահսկել ախորժակը։

Աղբյուր` LADYNEWS.am

Դիտվել է 3530 անգամ

Читать на русском

ՄԵԿՆԱԲԱՆԵԼ

Ձեր անունը: *
Ձեր էլ. հասցեն: *
Մեկնաբանությունը: *

Ինչ հագնել գալիք Նոր տարին դիմավորելիս և ինչպես որսալ հաջողությանը

12.12.2024
Նորաոճ և գեղեցիկ. սա հենց այն հանդերձանքն է, որը խորհուրդ է տրվում ընտրել 2025 թվականի Ամանորի համար:

Ամանորին ընդառաջ․ ինչ պետք է անել արդեն այսօր

28.11.2024
Ամանորին մնացել է մեկ ամսից քիչ ավելի, սակայն նախատոնական եռուզեռն արդեն զգացվում է։

Գազօջախի մաքրում. այրիչները լվանում ենք առանց մեծ ջանքերի

25.10.2024
Ինչպես վերականգնել այրիչների մաքրությունը և փայլը՝ օգտագործելով ձեռքի տակ եղած միջոցներ:

Դիետոլոգը բացատրել է, թե ինչպես կարելի է նիհարել խորտիկների միջոցով

20.09.2024
Չնայած փոքր չափաբաժիններով սնունդ ընդունելու առավելություններին, կարևոր է պահպանել ժամանակացույցը:

Կատարյալ է սրտի համար. սրտաբաններն անվանել են ամենաառողջ շիլաները

29.08.2024
Ներառեք դրանք ձեր սննդակարգում:

Հայտնի են օրգանիզմի դետոքսի համար լավագույն բանջարեղենը

07.08.2024
Բժիշկները խորհուրդ են տալիս դրանք ներառել սննդակարգում։

Բաժնի բոլոր նյութերը

ՄԵԿ ՏՈՂՈՎ
21-12-2024 12:11
Երևանի Կ. Ստանիսլավսկու անվան ռուսական դրամատիկական թատրոնի փոքր բեմում այսուհետ հնարավոր կլինի դիտել «Հարաբերություններ» դրաման, որի հեղինակն ու բեմադրիչն Էլմիրա Սոլոյանն է։ Ներկայացման մեջ խաղում են թատրոնի դերասաններ Մանվել Խաչատրյանը, Արմեն Մարգարյանը, Աննա Մանուչարյանը, Ելենա Կասիմյանը։
21-12-2024 11:15
Օմսկում ընթացող գեղասահքի Ռուսաստանի առաջնությունում կանանց մենասահքի կարճ ծրագրից հետո առաջատարը Ադելյա Պետրոսյանն է, որը վաստակել է 85,78 միավոր։ Լավագույն եռյակում են նաեւ Ալինա Գորբաչովան (77,57) եւ Աննա Ֆրոլովան (75,01)։
21-12-2024 02:24
Հոլիվուդյան դերասանուհի Անջելինա Ջոլին The Envelope ամսագրի նոր նկարահանման ժամանակ ցուցադրել է իր կազմվածքը բաց ուսերով զգեստով։ Հրատարակությունը լուսանկարը հրապարակել է սոցցանցերում։ 49-ամյա Անջելինա Ջոլին դարձել է ամսագրի դեմքը։
21-12-2024 01:28
Հոլիվուդյան դերասանուհի Մեգան Ֆոքսին կասկածում են դերասան Միկել Մորոնեի հետ սիրավեպի մեջ՝ ռեփեր Machine Gun Kelly-ի հետ բաժանվելուց հետո։ Այս մասին հայտնում է E!News տաբլոիդը։ Մեգան Ֆոքսի և Միկել Մորրոնեի սիրավեպի մասին բամբասանքները ծագել են «Մեգան. ձեր խոնարհ ծառան» ֆիլմում նկարահանումից հետո, որոնցում դերասանները խաղում էին գլխավոր դերերը:
20-12-2024 14:14
Հիրոսիմայի համալսարանի Կենսաբժշկական գիտությունների և առողջության բարձրագույն դպրոցի գիտնականները պարզել են, որ կոֆեինը շաքարով կամ արհեստական քաղցրացուցիչներով ավելի շատ է խախտում մկների ցիրկադային ռիթմերը, քան նույն խթանիչը՝ զուգորդված պարզ ջրի հետ: Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Science of Food (SF) ամսագրում:
LN-Ը ԱՌԱՋԱՐԿՈՒՄ Է ԿԱՐԴԱԼ
LN -Ը ԱՌԱՋԱՐԿՈՒՄ Է ԴԻՏԵԼ
% ԶԵՂՉԵՐ ԽԱՆՈՒԹՆԵՐՈՒՄ
ՈՒՐ ԳՆԱԼ ԵՐԵԿՈՅԱՆ
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀՂՈՒՄՆԵՐ
ՆՈՐԸ ՁԵՐ ԿՅԱՆՔՈՒՄ

Ամսվա աստղագուշակ․ դեկտեմբեր 2024 թ․

01.12.2024
Դեկտեմբերի վերջին այնքան խառնաշփոթ կլինի, որ նույնիսկ առանց Մերկուրիի շատ բան կսողա դեպի ներքև: Բայց մի շտապեք նեղսրտվել. խնդիրները ձեզ կշրջանցեն, եթե չկորցնեք կենտրոնացումը:

LADYNEWS TV
Լիլիթ Հովհաննիսյանը ներկայացրել է նոր տեսահոլովակ՝ «Abnormal» երգով։ Լիլիթը խոստովանել է, երգն իր երգացանկի ամենասիրելի գործերից է, որից մինչ օրս «չի հագեցել»։
ՕՐՎԱ ԱՍՏՂԱԳՈՒՇԱԿ

Խոյ
21.03-20.04

Ցուլ
21.04-22.05

Երկվորյակ
23.05-22.06

Խեցգետին
23.06-23.07

Առյուծ
24.07-24.08

Կույս
25.08-23.09

Կշեռք
24.09-23.10

Կարիճ
24.10-22.11

Աղեղնավոր
23.11-22.12

Այծեղջուր
23.12-20.01

Ջրհոս
21.01-19.02

Ձուկ
20.02-20.03
ՇԱԲԱԹՎԱ ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾԸ
16.12.2024
Դիտվել է 1011 անգամ
17.12.2024
Դիտվել է 710 անգամ
18.12.2024
Դիտվել է 637 անգամ
18.12.2024
Դիտվել է 567 անգամ
19.12.2024
Դիտվել է 353 անգամ

© 2012, LADYNEWS.am
Մեջբերումներ անելիս հղումը (hyperlink) LADYNEWS.am-ին պարտադիր է: Կայքում արտահայտված կարծիքները պարտադիր չէ, որ համընկնեն խմբագրության տեսակետի հետ: Գովազդների բովանդակության համար կայքը պատասխանատվություն չի կրում:

LADYNEWS.am-ի մասին
Հեռ.` +374060445674, +37455545535
Էլ-փոստ` [email protected]
Գովազդ կայքում: Հեռ.՝ +374060445674, +374 55545535
Էլ-փոստ՝ [email protected]

Webmaster