10 մթերք, որոնք ախորժակ են բացում
05.11.2021
Թվում է, թե հենց նոր եք ճաշել, բայց կես ժամ հետո կրկին ուզում եք ուտել: Դա նշանակում է, որ սխալ եք սնվել: Նույնիսկ, եթե սնունդը ձեզ հագեցնող է թվում, դա չի նշանակում, որ երկար ժամանակով կշտացել եք։
Սննդի խնդիրն առաջին հերթին քաղցը հագեցնելն է։ Բայց կան մի շարք մթերքներ, որոնք ավելի լավ կլինի հեռու պահել ձեր ափսեից․ դրանցից հետո, եթե ձեզ անգամ կուշտ զգաք, ապա ոչ՝ երկար։
Այս երեւույթի բացատրությունը կարելի է գտնել, եթե հասկանանք ինքնին հագեցվածության մեխանիզմը: Սոված մարդու մոտ արյան մեջ շաքարի մակարդակը մի փոքր ցածր է։ Եթե դուք օգտագործում եք ցածր գլիկեմիկ ինդեքսով սնունդ, ապա շաքարը բարձրանում է աստիճանաբար։ Եթե ինդեքսը բարձր է, այսպես կոչված, արագ ածխաջրերը, ապա շաքարը կտրուկ բարձրանում է, բայց նաեւ կտրուկ իջնում։ Սա նշանակում է, որ շուտով նորից ուտելու ցանկություն կունենաք։ Այս պարագայում նիհարելու մասին արդեն խոսք չկա, հակառակը՝ ավելորդ կիլոգրամներ են հավաքվում։
Սուշի
Կարծում եք, այս մթերքն ավելի դիետի՞կ է, քան պիցան: Հիասթափեցնենք։ Սուշին 70%-ով սպիտակ բրինձ է: Դրա գլիկեմիկ ինդեքսը 90 է, ինչը շատ բարձր է։ Այո, դուք արագ կկշտանաք, բրինձն ինքնին զանգվածեղ է և հագեցնող։ Բայց շուտով նորից քաղց կզգաք։ Եթե իսկապես այդքան սիրում եք ճապոնական խոհանոց, պատվիրեք սաշիմի կամ միսո ապուր։ Դրանք հարուստ են սպիտակուցներով, որոնք, իսկապես, հագեցնում են, այլ ոչ թե տպավորություն ստեղծում:
Մրգային հյութ
Ամենաբարձր ինդեքսն, իհարկե, ունեն փաթեթավորված հյութերը։ Եթե նույնիսկ գրված է, որ դրանք առանց շաքարի են, ապա գրեթե հաստատ այնտեղ դա պարունակվում է։ Բայց անգամ ամեն թարմ քամածը չէ, որ օգտակար է։ Եթե դուք այն զտում եք մինչև միայն հեղուկ մնա, ապա թողնում եք միայն շաքար: Չէ՞ որ բոլոր օգտակար սննդանյութերը պարունակում են մանրաթելերի մեջ: Դիետոլոգները խորհուրդ են տալիս հյութեր պատրաստել խյուսով, իսկ ավելի լավ է՝ առանց շաքարի կոմպոտներ պատրաստել, որպեսզի ծամելու բան լինի՝ այս գործընթացը նույնպես նպաստում է հագեցվածությանը։
Կարտոֆիլ
Ինչ ձևով էլ եփեք՝ ֆրի, պյուրե, պարզապես խաշած, գլիկեմիկ ինդեքսը ոչ մի տեղ չի կորի՝ սկսած 65-ից (կեղևով կարտոֆիլը) և ավելի բարձր։ ԿԿշտանաք արագ, կսովածանաք, շատ ավելի շուտ։
Սպիտակ հաց
Այն պատրաստվում է զտված ալյուրից, ինչը նշանակում է, որ դրա գլիկեմիկ ինդեքսը գերազանցում է սահմանը՝ 100 միավոր: Իհարկե, դա չի նշանակում, որ այն ընդհանրապես չի կարելի ուտել։ Բայց ավելի լավ է փոխարինել հացով, որը հարուստ է մանրաթելերով՝ տարեկան, ամբողջական հացահիկեղեն կամ թեփ:
Համբուրգեր
Թվում է, շատ լավ հագեցնող սնունդ է: Բայց գաղտնիքը սոուսների և ծանր մսի մեջ է, ինչպես նաև՝ հացի: Այս ամենը գումարային «արագ ածխաջրերի» հարուտ փունջ է, և շուտով դուք կցանկանաք ևս մի քանի այդպիսի բուրգեր ուտել: Ավելի լավ է դրանք ինքներդ պատրաստեք տանը՝ տավարի միսը փոխարինեք թռչնամսով, ավելի շատ բանջարեղեն դրեք, սպիտակ հացի փոխարեն, վերցրեք տարեկանի կամ հացահատիկային, ինչպես նաև՝ բացառեք քաղցր սոուսները։
Ալկոհոլ
Նախ, խմելու ժամանակ միշտ խորտիկ էլ առկա: Սա արդեն իսկ լավ չէ կազմվածքի համար: Երկրորդ՝ ալկոհոլը նվազեցնում է գլիկոգենի մակարդակը և բարձրացնում շաքարինը, որն արագ կիջնի, և դուք նորից քաղց կզգաք։ Հիշեք, որ դուք սովորաբար շատ ավելի շատ եք ուտում, եթե սնվելիս ալկոհոլային խմիչքներ եք օգտագործում: Ի դեպ, ամենաբարձր գլիկեմիկ ինդեքսն ունի գարեջուրը։
Թթու
Խոսքն այստեղ նույնիսկ շաքարի մասին չէ, այլ համեմունքների առատության: Մարինացված վարունգ, թթու կաղամբ․ այս ամենն ակտիվացնում է մարսողական համակարգը և մեծացնում ստամոքսահյութի արտադրությունը՝ բացելով ախորժակը։ Այնպես որ, սա ընդամենը խորտիկ է՝ հիմնական ճաշից առաջ:
Մյուսլի
Այս մթերքը սխալմամբ համարվում է դիետիկ: Բայց փաստն այն է, որ հացահատիկները շատ բարձր ջերմաստիճանի դեպքում վերածվում են փաթիլների, և դրանց սննդային արժեքը պարզապես սպառվում է: Ի դեպ, մյուսլիի գլիկեմիկ ինդեքսը 80 է, այսինքն՝ նման նախաճաշից հետո նորից ուտել կցանկանաք։ Ի դեպ, սա վերաբերում է բոլոր չոր նախաճաշներին։ Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս դրանք փոխարինել վարսակի փաթիլներով կամ թեփով, դրանց կարելի է թարմ մրգեր ավելացնել։
Կարագը և խոզի միսը
Այս բացահայտումը վերջերս են արել Նեապոլի Ֆրեդերիկ II համալսարանի գիտնականները: Նրանք պարզել են, որ հագեցած ճարպերն ազդում են հիպոթալամուսի՝ քաղցի և հագեցվածության համար պատասխանատու գեղձի վրա: Դրա վրա հատկապես ակտիվ ազդում են խոզի ճարպն ու կարագը։ Այսինքն՝ մարդիկ, ովքեր պարբերաբար խոզի միս են ուտում և կարագ օգտագործում, ավելի հաճախ են ուտում, և նրանց համար ավելի դժվար է վերահսկել ախորժակը։
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 3530 անգամ
Читать на русском
|