6 սուպերմթերք՝ շողացող մաշկի համար
17.09.2021
Բոլորս գիտենք հին աքսիոմը՝ «գեղեցկությունը սկսվում է ներքուստ», իսկ մաշկի դեպքում դա 100% ճիշտ է: Այն, ինչ մենք ուտում ենք, ուղղակիորեն ազդում է արտաքին տեսքի վրա: Օգտակար ճարպերով, հակաօքսիդանտներով, վիտամին C-ով, կոլագենով և ամինաթթուներով հագեցած առողջ սննդակարգն ավելորդ է դարձնում հայլայթերի օգտագործումը:
Ահա վեց սուպերմթերք՝ հագեցած սննդարար նյութերով, որոնք կօգնեն դեմքից հեռացնել հոգնածությունը, այտուցվածությունը և կնճիռները:
Ավոկադո
Հավանաբար, միայն ճգնավորները չեն լսել ավոկադոյի օգտակար հատկությունների մասին: Պոլի- և միահագեցած ճարպաթթուների (օրինակ ՝ օմեգա-9) առատությունը մաշկը պահում է ամուր և փայլուն, օգնում վերականգնել դրա վնասված բջիջները և նվազեցնում կարմրությունն ու գրգռվածությունը: Omega-9-ը, մասնավորապես, պահպանում է էպիդուրալ (վերին) շերտի խոնավությունը, և դա, իր հերթին, արտահայտվում է հենց այդ շողացող տեսքը: Ավոկադոն հարուստ է նաև հակաօքսիդիչ կարոտինոիդներով, որոնք ջուր են պահում մաշկի մեջ՝ միաժամանակ պայքարելով ազատ ռադիկալների դեմ, իսկ սրանք ծերացման հիմնական մեղավորներն են:
Սաղմոն
Ճարպոտ ձներն ընդհանրապես և հատկապես սաղմոնը հարուստ են օմեգա-3-ով՝ ևս մեկ օգտակար ճարպ, որը հրաշքներ է գործում մեր մաշկի համար: Պոլիհագեցած ճարպաթթուները մաշկը պաշտպանում են արևի ազդեցությունից, օգնում վերականգնել արդեն վնասված հատվածը և բջիջները պահպանում առողջ ու խոնավ՝ հեռացնելով տոքսինները:
Հապալաս
Հակաօքսիդանտները չեզոքացնում են ազատ ռադիկալները, և դրանք ստանալու ամենադյուրին ճանապարհը ձեր սննդակարգին հապալաս ավելացնելն է: Հատապտուղները հարուստ են նաև վիտամին A- ով, որն օգնում է կարգավորել մաշկի ճարպի մակարդակը և շատ օգտակար է բնական մաքրման համար, հատկապես՝ պզուկների հակված մաշկի պարագայում:
Ոսկրային արգանակ
Ոսկրածուծի արգանակը կոլագենի, կալցիումի, մագնեզիումի և ամինաթթուների պահեստ է: Երբ ոսկորները մի քանի ժամ եփվում են, դրանց ներսում գտնվող կոլագենը վերածվում է ժելատինի, որը ներթափանցելիս մաշկը պահպանում է ամուր, հարթ և ճկուն: Ոսկրային արգանակի ժելատինը նաև օգնում է հանգստացնել մարսողական տրակտը, ինչը կարող է օգնել նվազեցնել բորբոքումները՝ ծերացման ևս մեկ գործոն:
Կիտրոն
Կիտրոնն աներևակայելիորեն օգտակար է մաշկի համար, ոչ միայն այն պատճառով, որ պարունակում է վիտամին C, ինչը կարող է չեզոքացնել ազատ ռադիկալները և օգնում է մեզ արտադրել կոլագեն ու էլաստին (որոնք կապում են մաշկի բջիջները՝ հաղորդելով առաձգականություն, երիտասարդություն): Բացի այդ, դրանցում պարունակվող օգտակար հանքային նյութերն ալկալացնել են արյունը և հավասարակշռում մարմնի pH-ը (վերջինս օրգանիզմների մեծ մասում չափազանց թթվային է՝ այնպիսի մթերքների շատ օգտագործման հետևանքով, ինչպիսիք են սուրճը, ալկոհոլը և վերամշակված սնունդը ): Երբ մարմնի pH-ի մակարդակը դուրս է գալիս վերահսկողությունից, մաշկը դառնում է գերզգայուն, չոր և հակված գրգռման, ուստի pH-ի օպտիմալ հավասարակշռության պահպանումը կարևոր է:
Քրքում
Քրքումն ունի հակաբորբոքային հատկություններ: Կարճաժամկետ հեռանկարում այն պայքարում է մաշկի այտուցվածության և հոգնածության, երկարաժամկետ՝ կնճիռների և ընդհանուր ծերացման դեմ: Չոր կամ թարմ քրքում ուտելը կարող է նաև թեթևացնել մաշկի բորբոքային խնդիրները, ինչպիսիք են էկզեման և ռոզասեան:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 3948 անգամ
Читать на русском
|