Օրական որքան ծիրան կարելի է ուտել
19.06.2021
Էնդոկրինոլոգներն ու դիետոլոգները նշել են, թե օրական քանի ծիրան կարելի է ուտել առանց առողջությանը վնաս հասցնելու, ինչպես նաև զգուշացրել, թե ում է ավելի նպատակահարմար այս միրգը բացառել ամառային սննդակարգից:
«Չի կարելի ծիրան ուտել դատարկ ստամոքսին. դա կարող է հանգեցնել մարսողական համակարգի խնդիրների, հատկապես, երբ ախտորոշվել են գաստրիտ (նույնիսկ ռեմիսիայի փուլում), խոց, աղիքային դյուրագրգիռ համախտանիշ, պանկրեատիտ: Եթե այդ հիվանդությունների սրացում ունեք, ավելի լավ է հրաժարվեք ծիրանից», - նշում են բժիշկները:
Ըստ նրանց՝ ծիրանը պարունակում է կիտրոնային և խնձորաթթուներ, ուստի պտուղը կարող է գրգռել լորձաթաղանթը, առաջացնել այրոց:
Ըստ մասնագետների՝ նույնիսկ բացարձակ առողջ մարդկանց մոտ ծիրանը կարող է լուծ կամ խմորում առաջացնել, իսկ եթե դուք ուտում եք ավելին, քան պետք է, ապա կլինի լուծողական ազդեցություն: Առավելագույնը, որ օրգանիզմը կարող է առանց առողջությանը վնաս պատճառելու ընդունել, օրական կազմում է մինչև 200-300 գրամ: Պետք է նկատի ունենալ, որ այդպիսի քանակությամբ ծիրան օգտագործելը պարտադիր չէ, գերադասելի է այն ուտել այլ հատապտուղների կամ մրգերի հետ միասին:
«Ծիրանի չիր նույնպես խորհուրդ չի տրվում ուտել նրանց, ովքեր աղեստամոքսային տրակտի խնդիրներ ունեն: Մշակված չիրը պարունակում է մեծ թվով շաքար, որոնք դիետիկ մանրաթելերի հետ համատեղ գազեր են առաջացնում», - նշում են սննդաբանը:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 4020 անգամ
Читать на русском
|