Ձուն պետք ներկել միայն կարմիր գույնով. տեր Հակոբ քահանա Խաչատրյան
19.04.2014
Քրիստոնյա աշխարհը նշելու է Հիսուս Քրիստոսի հրաշափառ հարության տոնը Սուրբ Զատիկը: Տոնի խորհուրդն անչափ կարևոր է քրիստոնյա-հավատացյալների համար, հետևապես ցանկալի կլիներ պահպանվեին տոնի հետ կապված բոլոր ավանդույթները:
Թե ինչպիսին պետք է լինի սուրբ Զատկի սեղանն ու ինչ ուտելիքներ պետք է պատրաստել, բոլորիս է հայտնի: Պատրաստվող յուրաքանչյուր ուտելիք ունի իր խորհուրդն ու նշանակությունը, սակայն երբեմն արտաքին ձևավորումները որոշակիորեն խախտում են ուտեստների իրական խորհուրդն ու նշանակությունը: Մասնավորապես ձուն, որը խորհրդանշում է Քրիստոսի արյունը և ընդունված է այն ներկել կարմիր գույնով, սակայն կարևորելով արտաքին ձևավորումը` Զատիկի սեղանին ձուն հաճախ կարելի է տեսնել տարբեր գույներով ներկված ու զարդարված:
Ladynews.am-ը թեմայի շուրջ զրուցեց սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցու հոգևոր հովիվ տեր Հակոբ քահանա Խաչատրյանի հետ. «Ներիկված ձուն խորհրդանշում է Քրիստոսի արյամբ ներկված ամբողջ աշխարհը, հետևապես` տրամաբանական է և ցանկալի, որ այն լինի միայն կարմիր գույնի: Մնացած գունավոր կամ զարդարված ձվերը և՛ իրենց գունային երանգներով, և՛ արտաքին ձևավորմամբ, չեն արտահայտում օրվա խորհուրդն ու խրախուսելի չէ»,- նշեց քահանան:
Տեր Հակոբի խոսքով` ուտեստները տոնի կենցաղային մասն են, ուստի ցանկալի կլիներ դրանք արտահայտեին հոգևոր ճիշտ բովանդակությունը: Նա ևս մեկ անգամ նշեց, որ սուրբ Զատկի սեղանին պետք է լինի ձու, ձուկ, գինի, հաց, բանջարեղեն և չամիչով փլավ:
Սիրելի լեդիներ, Զատիկի տոնական սեղանը պատրաստելիս պահպանեք տոնի հրաշափառ նշանակությունը, և, ինչպես խորհուրդ տվեց տեր Հակոբը, աշխատեք, որպեսզի յուրաքանչյուր ուտելիք արտահայտի հոգևոր ճիշտ բովանդակություն:
Շողիկ Գալստյան
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 7617 անգամ
|