Ինչու է մեզ անհրաժեշտ ցինկը, և որ մթերքներն են այն պարունակում
23.07.2021
Դժվար թե ցինկն այն միկրոէլեմենտներից է, որը դուք համարում եք կենսական նշանակության ձեր առողջության համար: Բայց դրա պակասությունը հանգեցնում է մաշկի վրա ցանի ու բորբոքումների առաջացմանը, իսկ ընդհանուր մրսածությունը տևում է շաբաթներ:
Առաջարկում ենք ցինկին նայել մեկ այլ կողմից և պարզել, թե ինչպես կարելի է համալրել դրա պաշարները՝ առանց դիմելու բժիշկների ծառայություններին:
Բջջային նյութափոխանակություն և վիտամինների յուրացում
Ցինկն գործում է բջջային մակարդակում. այն օգնում է ակտիվացնել հակաօքսիդիչները, որոնք օրգանիզմ մտնում են սննդի միջոցով: Այս կերպ մենք պաշտպանվում ենք վնասակար ուլտրամանուշակագույն ճառագայթումից և ազատ ռադիկալներից: Եթե ցինկը բավարար չէ, մենք անհիմն հոգնածություն ենք զգում և չենք կարողանում կատարել նույնիսկ ամենապարզ առօրյա գործողությունները, էներգիան սակավ է, խանգարվում է քունը:
Կարճ ասած՝ ցինկն անհրաժեշտ է, որպեսզի․
• յուրացվեն սննդի հետ ստացված սպիտակուցները,
• վերականգնվեն մաշկի բջիջները (և կարգավորվի մաշկային ճարպի արտադրությունը),
• արագ չեզոքացվեն էպիդերմիսի և լորձաթաղանթների բորբոքումները,
• յուրացվեն վիտամինները (առաջին հերթին՝ E, A և D),
• սինթեզվեն արյան սպիտակ բջիջներ, լեյկոցիտներ․
• կարգավորվի ավշային համակարգի աշխատանքը, ամրանա դիմադրողականությունը,
Ցինկ պարունակող ինչ մթերքներ պետք է պարբերաբար լինեն սննդակարգում
Ծովամթերք (ոստրեներ, միդիաներ)
Սրանց հետ կապված իրադրությունը, այդուհանդերձ, երկակի է. հյուսիսային լայնություններում այդքան հեշտ չէ դրանց հայթայթել թարմ վիճակում, նաև՝ էժան հաճույք չեն: Բացի այդ, որպես կանոն, ոչ ոք չի սահմանափակվում ոստրեով, և կարող է ստացվել նաև ցինկի ավելցուկ: Սա իր հերթին լավ չէ, քանի որ այդ դեպքում դժվարանում է այլ կարևոր միկրոտարրերի (պղինձ, երկաթ) և վիտամին C-ի յուրացումը:
Ցորենի և տարեկանի թեփ
Խորհուրդ է տրվում սպիտակ բլիթների և հացերի փոխարեն գնել ցորենի կամ տարեկանի թեփից պատրաստված հաց: Բացի մեծ քանակությամբ ցինկից, թեփը պարունակում է ամինաթթուներ, B խմբի վիտամիններ և դիետիկ մանրաթելեր, որոնք օգնում են մարսողական համակարգի օրգանների աշխատանքին:
Գետնանուշ (և դրանցից պատրաստված մածուկ)
Հացահատիկային թեփի հացի վրա ուտեստ պատրաստելիս ավելի լավ է օգտագործել գետնանուշի ոչ քաղցր մածուկ: Ընդամենը մեկ այդպիսի բուտերբրոդը մարմնին կտա ցինկի օրական չափաբաժնի երկու երրորդը:
Քնջութի և դդմի սերմեր (և դրանցից ստացված յուղ)
Սերմերից առավելագույն օգուտ քաղելու համար հարկավոր է դրանք հում ուտել (քնջութը նաև կալցիումի պարունակության բացարձակ ռեկորդակիր է): Ավելացրեք դրանք աղցաններին և հացահատիկային շիլաներին, սմուզիին և յոգուրտին: Յուղը կարելի է օգտագործվել որպես հավելում պատրաստի ուտեստներին, բայց դրացով տապակել խորհուրդ չի տրվում, որպեսզի պահպանվեն բոլոր օգտակար հատկությունները:
Հացահատիկային շիլաներ (վարսակ, կորեկ, հնդկացորեն)
Իզուր չէ, որ ամբողջ աշխարհի սննդաբանները հետևողականորեն խորհուրդ են տալիս երեխաներին ու մեծահասակներին նախաճաշին շիլա ուտել: Վերջինիս մեկ չափաբաժինն ապահովում ցինկի օրական անհրաժեշտ քանակի կեսը, ամբողջական հացահատիկները պարունակում են այլ վիտամիններ և հանքանյութեր ևս, միաժամանակ՝ այդքան էլ կալորիական չեն: Շարունական օգուտներ է ապահովվում կազմվածքի, մաշկի առողջության և դիմադրողականության համար։
Լոբի և սիսեռ
Տարօրինակ է, որ լոբազգիները դեռ չեն որակվել որպես գերմթերքներ, քանի որ միանշանակ արժանի են դրան: Հատկապես կարևոր է դրանք ամեն օր ուտել նրանց համար, ովքեր հավատարիմ են բուսական սննդակարգին. ցինկից և այլ շատ վիտամիններից բացի, բուսական սպիտակուցներ ևս պարունակում են: Ամենակարևորը՝ չմոռանաք դրանք ճիշտ թրջել և եփել:
Կարմիր միս
Մսակերներին հաճելի կլինեի իմանալ, որ թարմ եփած կարմիր մսի մեկ բաժինը պարունակում է ցինկի ձեր ամենօրյա չափաբաժինը (լավագույնը կրակի վրա խորոված միսն է կամ խաշածը՝ նվազագույն քանակությամբ յուղով):
Կակաոյի փոշի և շոկոլադ
Մի բաժակ համով կակաո կամ տաք շոկոլադ, համեղ մուսս կամ բրաունի՞: Կարևորն այն է, որ կակաոյի պարունակությունն առնվազն 75% լինի, այդ դեպքում նման աղանդերից իրական օգուտ կլինի: Բացի ցինկից, շոկոլադը պարունակում է մագնեզիում և երկաթ:
Հավի ձու
Բացի ցինկից, հավի ձվերը պարունակում են սնձան, որը օգտակար է աչքերի համար, ինչպես նաև կալցիում և մագնեզիում: Մեծահասակները կարող են հանգիստ օրեկան մինչև երկու ձու ուտել, վատ խոլեստերինի մասին բոլոր առասպելներն արդեն հերքվել են:
Կոկոս (դրանից պատրաստված կարագ և կաթ)
Կոկոսի կաթը հիանալի այլընտրանք է սովորական կովի կաթին, այն կարելի է ավելացնել սուրճի և թեյի, էկզոտիկ ապուրների և աղանդերի, մրգային աղցանների ու տորթերի մեջ: Այն թույլատրվում է երեխաներին տալ վաղ տարիքից, քանի որ այս բուսական կաթն ալերգիա չի առաջացնում:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 3635 անգամ
Читать на русском
|